Baardolie

11 artikel(en)

per pagina

11 artikel(en)

per pagina

Wat is baardolie en waarom moet je het gebruiken?

Baardolie is al jaren onder ons, maar is pas sinds kort echt populair geworden. Dit komt omdat mannen begonnen te ontdekken wat alle voordelen zijn van het gebruiken van baardolie. De meest voorkomende problemen die baardolie verhelpen zijn baardroos, irritatie en jeuk.

Hoe ontstaat baardroos en waarom?

Op het moment dat je baard echt begint te groeien, zal je merken dat er een jeuk sensatie ontstaat. Dit komt meestal opzetten na ongeveer een maand van ongecontroleerde baardgroei. Dit komt omdat je huid onder je baard begint uit te drogen. Om dit te begrijpen moeten we wat dichter naar je baard kijken en wat er gebeurd in de buitenste laag van je huid.

Op het moment dat de haarzakjes van je baardhaar beginnen te groeien hebben ze meer voeding en hydratatie nodig. Aan het begin van elke haar zitten een paar sebaceous glands.Deze sebaceous glands hebben maar een klein formaat en kunnen maar een kleine hoeveelheid sebum olie per dag produceren. Op het moment dat je baard blijft groeien komt er een moment dat je baardharen meer sebum olie nodig hebben dan de sebaceous glands kunnen produceren. Wanneer je dit punt hebt bereikt zal de huid onder je baard gaan uitdrogen. Het gevolg van een uitgedroogde huid is onder andere baardroos en jeuk.

Dit is het moment waar baardolie of baardbalsem een grote rol moet gaan spelen. Als je baardolie gebruikt geef je de huid een boost in voeding en hydratatie. De baardolie functioneert als een natuurlijk supplement voor de sebum olie die je te kort komt. Het mooie aan baardolie is dat de meeste baardoliën op de markt puur natuur zijn. De meeste oliën komen uit planten en gaan goed samen met bijna elk huidtype.
Zelfs als je van naturen een vettige huid hebt, maar toch last hebt van baardroos is baardolie een aanrader. Je hoeft niet bang te zijn dat je acne zal versterken door extra olie toe te voegen. De oliën die uit planten komen zoals Jojoba olie functioneren als aanvulling voor je natuurlijke sebum olie. Hierdoor zal er geen verhoging moeten komen in de hoeveelheid acne die je hebt of verstopte poriën. Sterker nog, sommige essentiële oliën zoals tea tree en sandalwood olie functioneren desinfecterend en helpen de opkomst van acne bestrijden.

Waar is baardolie precies van gemaakt?

Een goede baardolie is primair opgemaakt uit twee ingrediënten. Namelijk, carrier oliën en essentiële oliën. Er zijn luxere en goedkopere baardoliën die misschien ook wat andere ingrediënten bevatten.


 • De rol van carrier oliën in baardolie: Het grootste gedeelte van je baardolie zal opgemaakt zijn uit een carrier olie. Als je naar een standaard baardolie kijkt zal je zien dat de meeste bestaan uit 90 tot 95% carrier olie. Dit is een goede zaak, want carrier oliën zijn verantwoordelijk voor het voeden van je baard en je huid. Om die reden vind je carrier oliën in allerlei verzorgingsartikelen, waaronder; shampoo, lotion en scheerzeep. Het voorkomen van baardroos is niet de enige functie van carrier olie. Zelfs de ruigste baard zal een stuk gladder worden en er een stuk gezonder uit zien. Een goed verzorgde baard is ook minder gevoelig voor gespleten haarpunten. 
  Als je voor het eerst baardolie uit gaat uitkiezen kunnen wij je sterk aanraden om er eentje uit te kiezen die Jojoba olie gebruikt als hoofdingrediënt. Jojoba is een van de meeste vergelijkbare oliën met de sebum olie die je zelf produceert. Hierdoor neemt het risico op een allergische reacties sterk af en heb je nog steeds een hoogwaardige olie met alle voordelen. Een andere goede optie is argan olie. Er zijn mannen die pure jojoba of argan olie gebruiken in plaatst van een baardolie. Dit is absoluut een optie, maar dan mis je wel de essentiële oliën die je in een baardolie vindt. De essentiële oliën zijn juist wat baardolie een leuk product maken.

 • Essentiële oliën met lekkere aroma’s en leuke voordelen: Om je baard een lekkere geur te geven worden er essentiële oliën toegevoegd aan baardolie. Er zijn honderden essentiële oliën verkrijgbaar, van cedarwood tot lemon en alles wat er tussenin ligt. Dus net als bij het uitzoeken van een luchtje, is het je persoonlijke smaak die bepaald welke essentiële oliën jij in je baardolie wilt. De geur van je baardolie is wel ontzettend subtiel en zal na een paar uurtjes vervaagd zijn, dus je kunt er prima een luchtje bij gebruiken. 
  Naast geur zijn er ook essentiële oliën die positieve bijwerkingen hebben. Zo hebben sandalwood en tea tree olie een desinfecterende werking. Dit is positief voor je huid en je poriën. Dus als je af en toe last hebt van wat acne is een baardolie met één van deze essentiële oliën een goede optie. Het resultaat zal natuurlijk per persoon variëren. 
  Naast de voordelen van essentiële oliën is het ook belangrijk om te weten dat ze erg potent zijn. Dit is de reden dat je baardolie maar voor 5 tot 10% uit essentiële oliën bestaat. Dus als je ooit een allergische reactie hebt op je baardolie dan is de kans groot de het probleem ligt bij de essentiële olie. Als je een hele gevoelige huid hebt raden wij je aan om uit de buurt te blijven van citrus gebaseerde oliën.

Waar moet je nog meer naar kijken?

Omdat baardolie de laatste tijd enorm in populariteit is gegroeid zijn er allerlei verschillende soorten baardolie op de markt verschenen. Dus voordat je een baardolie uit kiest zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.


 1. 1) Een goede eerste regel is het ontwijken van een baardolie die geen label heeft met de ingrediënten. Baardolie is iets wat je dagelijks gaat gebruiken en je wilt dus weten wat je gebruikt, zodat je geen nare bijwerkingen krijgt.
 2. 2) De volgende belangrijke regel is kijken of er synthetische ingrediënten worden gebruikt, zoals silicone. Dit heeft geen toegevoegde waarde voor je baard of huid en dient alleen als opvulling. 
 3. 3) Als laatste is het goed om een baardolie te zoeken die Vitamine E olie bevat. Dit word sinds kort door sommige merken toegevoegd aan hun baardolie en heeft een paar leuke voordelen:
  • a) Het stimuleert haargroei.
  • b) Voorkomt vroegtijdig grijs worden.
  • c) Je haar krijgt meer glans en wordt sterker.
  • d) Voorkomt geslepen haarpunten.

Hoe moet je baardolie aanbrengen?

Het aanbrengen van je baardolie is eenvoudig. Het moet een standaard deel worden van je ochtendritueel. Op het moment dat je opstaat en onder de douche springt geef je de baard een liefdevolle scrub. Doe die met een baardshampoo en niet met de shampoo voor het haar op je hoofd. De extra hydratatie die in baardshampoo zit heb je nodig. Droog je baard goed als je klaar bent met douchen en pak vervolgens je baardolie.
Druppel vervolgens 3-4 druppels in de palm van je hand. Wrijf je handen vervolgens tegen elkaar en begin de olie in je baard te masseren. Begin aan de basis van je haartjes en werk omhoog naar de puntjes van je haar. Het aantal druppels hangt natuurlijk af van de lengte van je baard, maar 3-4 druppels is een goede start. Als je merkt dat je toch een droge huid houdt kan je uitbreiden.

Baardolie alleen in de winter?

Wij raden je aan om baardolie elke dag van het jaar te gebruiken. Het klopt dat je in de droogte van de winter meer verzorging nodig hebt, maar dat kan je compenseren met een druppeltje extra.