Baardbalsem

6 artikel(en)

per pagina

6 artikel(en)

per pagina

Wat is baardbalsem?

Een baardbalsem heeft in zekere zin dezelfde functie als een baardolie. Baardbalsem zit vol met essentiële oliën voor het conditioneren van je baard en het verzorgen van de onderliggende huid. Maar wat is dan het verschil tussen een baardbalsem en baardolie? Het verschil zit hem in het feit dat baardbalsems een zekere soort van hold bieden. Het verschilt per balsem en per merk hoeveel hold ze bieden, maar je kunt een baardbalsem dus zien als een kruising tussen een baardolie en een wax. Vaak is er voor de hold bijenwas toegevoegd, wat niet alleen hold bied maar ook helpt met het verzachten van je baard.

Dan lijkt het redelijk straight forward en dan komen er ineens baardbalsems voorbij die geen hold bieden. Deze baardbalsems zijn qua substantie te vergelijken met een aftershave balsem en worden weer gebruikt als leave-in conditioners. Wat is dan nog het verschil met een baardolie? Een leave-in conditioner balsem is niet vettig en word vrijwel direct opgenomen door je huid en baardharen. Deze balsems helpen ook tegen het klitten van je baard en zullen het doorkammen van je baard dan ook een stuk plezieriger maken.

Hoe gebruik je baardbalsem?

Laten we het eerst eens hebben over de baardbalsems die hold bieden. De hold heeft het product vaak te danken aan bijenwas, wat nogal hard is als het uit het blikje moet komen. Dit kun je het makkelijkste doen door het er met de bovenkant van je nagel uit te schrapen. Je hebt tenslotte maar een klein beetje nodig. Plaats het vervolgens tussen je handpalmen en begin te wrijven dat de baardbalsem opwarmt en lekker soepel wordt. Verspreid het vervolgens door je (vochtige) baard en pak je baardkam of -borstel en verdeel het over je baard. Nu is het alleen nog zaak om je baard in model te kammen en klaar.

Het gebruik van een baardbalsem zonder hold spreekt redelijk voor zich. Pak een paar druppels op je handen en masseer het vervolgens goed je baard in. Het is aan te raden om dit tegen de haarrichting in te doen, zodat je zeker weet dat je van aanzet tot punt de baardbalsem hebt verdeelt. Kam je baard vervolgens weer in model en je bent klaar voor de dag.